Търсене в този блог

петък, 18 март 2016 г.

КОЗУНАК



Необходими продукти:  5 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч разтопено масло, 1/2 ч.ч олио, сока и настъргана кора на 1/2 лимон, 1ч.ч кисело мляко, 300мл прясно мляко, 2-3 ванилийки, 1 1/2 пакет брашно, 3 пакетчета мая (погледнете пакетчето мая, за какво количество брашно е, ако е за 0,700гр, то сложете 2 пакетчета)

Това, са продукти за 3 козунака

Начин на приготвяне:  Смесваме всички съставки (без брашното и маята) в една купа, като от едно яйце, отделяме белтъка, а жълтъка слагаме при останалите продукти.
Може да се разбият с миксер, но за предпочитане е да се разбъркат ръчно (ако имате кухненски робот, разбира се, че месенето ще става механично)
Брашното е добре да се пресее, ако не 2 то поне 1 път (за предпочитане е 2 пъти) в брашното добавяме и маята (маята може да се активира и в 100мл от прясното мляко затоплено с 1 лъжичка захар и брашно, докато шупне) но не пречи да се сложи и в брашното. 
Към течните съставки започваме постепенното добавяне на брашното, до пълното му поемане, ако има нужда, добавяме и още  брашно. Месим меко тесто, понеже няма как да обясня, какво е меко тесто...то просто трябва да си го усетите :)
Оставяме някъде на топло да втаса около половин час.
Вадим и си отделяме 3 топки (за 3 козунака - 9 топки) преценявате да са горе долу еднакви. правим 3 масурчета и сплитаме на плитка. Слагаме сплетения козунак във формата, в която ще печем...в този случай формата е кексова.

Оставяме да втаса още час (може да ви се струва много, но не е ;) ) Намазваме с разбития белтък (не разбит на пяна, просто разбъркан да бъде) и поръсваме със захар. 
Започваме печенето от 50гр. на фурната, като козунака слагаме на долната скара на фурната. След 10 минутки включваме на 100гр. след още 10мин. - 150гр...след още 10 - 200гр. и оставяме да се изпече до желан загар. Ако ви се струва, че отгоре започва да загаря, а вътре е суров, то го покрийте с алуминиево фолио, за да не изгори..и продължете с печенето.


Няма коментари:

Публикуване на коментар