Търсене в този блог

сряда, 8 юни 2016 г.

ХЛЕБНА "ПИТЧИЦА"


Необходими продукти: около 400гр брашно, 1 пакетче мая за 500гр брашно (понеже има и за 700гр, но това ще ни е много...на д-р Йоткер например, е за 500), 250мл топла вода, 1ч.л захар, 1 и половина ч.л. сол

В дълбока купа слагаме топлата вода, в която разтваряме захарта с 1 с.л брашно и добавяме маята...да се разтвори. Изчакваме известно време, но не е задължително да шупне - да речем, чакаме 10тина минутки.

След тези 10 минутки, започваме да добавяме от брашното, което сме пресяли и в него сме сложили солта.

И така слагаме малко по малко от брашното..постепенно да се сгъсти тестото


След като не можем да бъркаме вече, вадим тестото на плот и доомесваме на ръка


Омесеното тесто връщаме в купата, намазваме с олио (да не изсъхне докато втасва) и оставяме да втаса на топло, за около 30-40 минутки


След като е втасало, пак вадим на плот и пак доомесваме за кратко...като добавяме още мааалко брашънце

 Готовото тесто разстиламе равномерно в тавичка. Това количество е за тавичка с диаметър 20см. Аз съм ползвала такава, която е за еднократна употреба (макар че, аз такива тавички не ги ползвам еднократно ;) е, зависи какво правя в тях) Предварително, тавичката сме я намазнили и набрашнили. След като го разстелим добре, набрашняваме отгоре много леко и си правим желани леки разрези....за разкош :)



Отново оставяме да втаса на топло за около 20тина минутки. След втасването, си подновяваме малко разрезите, защото са се позаличили. Сега, може да си кажете "ами тогава, да ги направим директно след втасването" да, може и така, но втасалото тесто е много меко и би било възможно да не се получат хубави разрези и да се поразвали тестото...което не е фатално разбира се - е, майсторите пекари си го правят майсторски :) но аз залагам на сигурното :)

Включваме фурната да се загрее на 200гр...през това време, хлебната питчица, може да си повтаса още малко - печем в загрятата фурна около 30-40 минутки...не търсим загар, получили ли се загар, значи си е изгоряло..като изгорял хляб :)


 След като извадим хлебната питчица, е добре да я завием в кърпа..."да си обиколи нивата" Ако нямате кърпа (както аз не разполагах с такава в момента) похлупвате с по-голям съд, след което вадим на решетка...и поради липса на решетка, аз я сложих върху две чаши :D :D защото, ако си остане в съда, ще се намокри и ще стане глетаво...затова е добре да постои малко "във въздуха"

Изчакваме малко, режем и хапваме с огромна наслада, домашна хлебна питчица :)

Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар