Търсене в този блог

неделя, 8 май 2016 г.

ЛЕЩА ОГРЕТЕН



Необходими продукти: 0,500кг леща, 1 голяма глава лук, 1 глава чесън, 1 голям домат, 1 патладжан, 3-4 картофа, черен пипер, сол, риган, босилек, мазнина, сирене, кашкавал. 1 телешко бульонче (или някакво друго, по желание)

Измиваме си лещата и я слагаме да варим, заедно с кубчето бульон.

Докато лещата ври, измиваме, белим и нарязваме патладжана на по дебели филии, поръсваме ги със сол и оставяме малко да изтече горчивината на патладжана

Докато лещата ври и патладжана се отцежда...си приготвяме картофките, като и тях режем на дебели филийки

  Проверяваме лещата, ако е готова, с една решетъчна лъжица я изваждаме в някой съд (купа) В бульона, в който е вряла лещата, слагаме картофите с една щипка босилек и малко солчица

Докато картофите се сварят, започваме да си режем зеленчуците - главата лук и чесъна наситняваме (ако имате блендер, ползвайте го..но не да станат на каша), доматите и патладжана на кубчета (патладжана измиваме от сока, който е излязал..този сок горчи, затова и направихме процедурата със солта)




Когато картофите се сварят...тях също вадим в някой съд настрана...бульона се изхвърля, той не ни е нужен повече.

В дълбока тенджера, слагаме повечко мазнина, както може да забележите, до сега не сме ползвали мазнина...сега дойде нейния ред и трябва да е повечко, около 1см на дъното на съда. Започваме със запържване на лука и чесъна, с малко черен пипер

Запържваме около 5 минутки и добавяме патладжана

С патладжана, готвим още 15 минутки и добавяме доматите

След още 15 минутки, към доматите добавяме щипка босилек и малко солчица

След още 10 минутки, добавяме и лещата с "обилно" количество риган и още солчица (опитвайте ястието за сол)

Разбъркваме и готвим още 5 минутки. Изключваме и започваме реденето на огретена. На дъното на съда, в който ще печем, слагаме малко мазнина и сипваме половината количество леща, върху лещата слагаме сирене и кашкавал. Слагаме другата половина на лещата и отгоре нареждаме картофите, върху картофите също слагаме сирене и кашкавал






Огретена слагаме в загрята фурна на 200гр...печем към 15 минутки и включвме само горен реотан, да получим желан загар на сиренцето. Изключваме, чакаме да поизстине и хапваме :)



На топлия огретен, може да настържем още малко кашкавал.

Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар