Търсене в този блог

понеделник, 2 май 2016 г.

КОЗУНАЧЕН СЛАДКИШ

(ала Татен)

Татен, е името на две сестри французойки. Те изобретяват сладкиш наречен "тарт Татен" Казвам "изобретяват", защото всъщност намерението им е било съвсем друго. Сестрите Татен, започват да си правят сладкиш, на който забравят да сложат блат...и решават да сложат блата най-отгоре, и после да обърнат сладкиша.

Моето предложение, е една импровизация на този сладкиш. (а самия сладкиш, ще го предложа някой друг път :) ) Ще използваме останали великденски козунаци.
Имаме нужда от: 1 литър прясно мляко, 4 яйца, 1-2 чаши захар (на вкус), 2-3 ванилийки, 1-2 ябълки, (по желание, канела), 1 чаша захар за карамела...и козунаци

Козунаците нарязваме на филийки


 Белим и нарязваме ябълката на полумесеци

Правим си карамел от чашата захар, като не го бъркаме...само накрая разклащаме съда да стане по равномерен. Не се бойте ако започне да загаря, просто завъртете съда. В краен случай, може много леко да се разбърка със шпатула


Преди да направим карамела, е добре да си подготвим тавичката, в която ще печем сладкиша. Веднага, след като карамела е готов, го разстиламе на дъното на тавата, той се стяга сравнително много бързо

Върху карамела, нареждаме ябълките, може да ги поръсим малко с канела (ябълките обичат канела) След ябълките, нареждаме филийките козунак (два реда)




От млякото, яйцата, ванилийките и захарта..правим смес, като за крем карамел (тоест, разбиваме добре, всичко заедно) и заливаме върху козунаците



Слагаме да печем в загрята на 160гр фурна, печем около 40-50 минутки. Ще забележите, че сладкиша започва да се  надига...той, след това ще си спадне. В оригиналния сладкиш "тарт Татен" блата се надупчва, за да се изпарява образувалата се от ябълките вода...но тук и да надупчим козунаците, няма да има особено голям смисъл :) затова нека си се надува, после ще отсипем образувалата се течност.


Готовия сладкиш изваждаме да изстива, с лъжичка може да полеем от образувалата се течност, върху козунаците....но течноста е прекалено много, затова ще я пресипем в някоя купичка (всъшност, ако не държите да обръщате сладкиша...може да си се хапва направо така от тавата)


Както споменах, ще трябва да отстраним насъбралата се течност, ако искаме да обърнем сладкиша. За целта, трябва да си вземем по-голяма тава, в която да обърнем сладкиша и да изчакаме течноста да отиде на дъното. След това притискаме двете тави и изливаме течноста в някоя купичка



След като сме отсранили течноста, вече спокойно може да си обърнем сладкиша върху някоя табличка, гарнираме по желание (в този случай наръсих само какао и пудра захар, но те бързо попиха и не се виждат, защото сладкиша е доста сочен) Може да го намажете със сметана или някаква глазура. А, може да не правите нищо, само режем и хапваме :)
 
Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар