Търсене в този блог

събота, 9 април 2016 г.

ЗЕЛАНДСКИ КИФЛИЧКИ



Необходими продукти, за 10 кифлички:  450гр брашно, 1 яйце, 1пак. мая, 200мл вода, 1 ч.л захар, 1 ч.л. сол, 80гр. масло (маргарин) - захар и канела, за овалване.

В купичка слагаме стоплената вода (200мл) с лъжичката захар и маята...да се активира маята


Към брашното добавяме лъжичката сол и го пресяваме. Слагаме го на плот, и си правим кладенче, в кладенчето чукваме яйцето, добавяме шупналата мая с водата и започваме да месим, като малко по малко вземаме от брашното. Месим си, докато си получим меко тесто.










Когато си омесим тестото, идва ред да вкараме в него маслото. Техниката на вкарване на маслото няма значение, важно е то да се поеме от тестото...просто месите, мачкате.. и така до пълното поемане на маслото.















След като сме месили достатъчно, че маслото да се поеме от тестото, си режем 10 приблизително еднакви парчета

От тези парчета си правим топки, които оставяме около 30 минутки, да втасат



От всяка топка правим фитил с приблизителна дължина от 25см. Фитила мокрим с малко водичка ( с помоща на четчица) и го овалваме в смес от захар и канела (тази смес се прави на око, не мога да кажа пропорции, защото не знам, какво количество ще полепне по фитила...ако остане, запазете го за друг сладкиш :) ) След като сме оваляли фитила в захарната смес, го правим на възелче.



Всички топки правим по същия начин, нареждаме в тавичка и печем в загрята фурна на 220гр за около 15 минутки. Не се търси загар на кифличките Идеята е да хванат хубава захарна коричка, а вътре да са мекички :)


веднага след изваждането им от фурната, се обръщат в някой подходящ съд, да постоят известно време да поизстинат (идея си нямам, защо се прави така...просто така го показаха в предаването "Пекарната на Рудолф" от където взех рецептата.

След като изстинат, сме готови да си хапнем вкусна зеландска кифличка :)
Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар