Търсене в този блог

вторник, 5 април 2016 г.

РИЗОТО С КОПРИВА И ГЪБИ



Необходими продукти: около 20 стръка прясна коприва, 4-5 гъбки, 2 стръка пресен чесън, 1 глава лук (или 2 стръка пресен лук), 1 морков, 1 чаша ориз (чаша от 250мл.), подправки на вкус (сол, черен пипер, чубрица, кубче телешки бульон) 250мл. червено вино (може и бяло), олио, масло.

Набираме си прясна пролетна коприва :)


За готвене използваме само горната част, за това е добре не да я изкореняваме а с ножичка да си отрежем само частта, която ще готвим. Все пак искаме и следващата година да си наберем пак...като я изкореним, няма какво да си берем после :)

отделяме листенцата от дръжките и ги слагаме в подходящ съд да ги измием, ако ви се занимава, може да ги миете едно по едно, но аз ползвах голяма купа и просто "ги изпрах" :)

нарязваме копривата сравнително едро

Започваме готвенето с гъбите. Нарязваме ги на филийки и ги слагаме да се запържат в олио и кубче масло, добавяме малко солчица и черен пипер.

След 2-3 минутки добавяме нарязания чесън

След още 4-5 минутки добавяме и копривата

Копривата готвим за около 4-5 минутки, само да омекне. Продължителното готвене, ще убие ценното у копривата, а не искаме това :) Изваждаме в подходящ съд.

Оставяме гъбите и копривата някъде настрани и започваме да си приготвяме ориза. Отново в малко олио и масло запържваме за кратко наситнените лук и морков (моркова минаваме на едро ренде), към тях добавяме чубрица и малко солчица.


След 3-4 минутки добавяме ориза, без да го мием.


Запържваме ориза като го бъркаме почти постоянно, около 15 минутки, да започнат да се отделят зрънцата

Добавяме чашата вино (в този случай червено) и готвим до пълното му усвояване от ориза. През цялото време ориза се готви на слаб огън.



Разтворили сме купчето телешки бульон в топла вода, количеството на водата е 3 чаши (чашата с която сме измерили ориза). Изсипваме 1 черпак и готвим до усвояването му от ориза....след това втори черпак, пак усвояване...и така докато свърши бульона. Отново бъркаме почти през цялото време на готвене.



Когато ориза е поел целия бульон, значи е готов. Преди да го изключим добавяме бучка масло, като се стопи маслото, добавяме и гъбите с копривата.


Готвим за още минутка и изключваме

И ризотото е готово. Сервираме по наше желание и декорация. Всяка порция, може да бъде овкусена с подправки по ваш вкус.
Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар