Търсене в този блог

понеделник, 25 април 2016 г.

КОЗУНАЧЕТА



 За направата на 7 броя козуначета, ни е необходимо: 3 яйца, кората на половин лимон, 1 ванилийка, 1 пакетче мая, 150мл топло прясно мляко, 1/2 ч.ч. кисело мляко, 1ч.л сода бикарбонат, 1/2 ч.ч мазнина (олио с масло), захар на вкус около 1ч.ч чаша, брашно около 700гр

Започваме да си месим тестото, като в купа чукваме яйцата, но на едно от тях отделяме белтъка, а жълтъка слагаме в сместа. Добавяме и захарта и разбиваме до получаване на някаква пяна. Не е нужно да бием до припадък ;)


Разтопяваме маслото с олиото, слагаме толкова, че общото количество да бъде половин чаша (понеже, като цяло, рецептата е за половин доза)


Добавяме мазнината към яйчената смес и разбиваме добре

Затопляме 150те мл. прясно мляко и към него добавяме маята, заедно с 1ч.л захар и 1ч.л брашно...разбъркваме го добре и го оставяме да шупне.




Докато чакаме маята да шупне, си настъргваме кората на половин лимон, като внимаваме да не стържем и от бялата част, защото тя горчи. Лимона и ванилийката добавяме към сместа, разбъркваме и добавяме киселото мляко, в което сме сложили лъжичката сода.пак разбъркваме.




След като разбъркаме всичко добре, маята вече е шупнала и си добавяме и нея. Започваме да слагаме от брашното, което сме пресяли 2 пъти.



Слагаме постепенно от брашното, и в един момент идва невъзможност да се бърка...трябва да го извадим на плот и да продължим да месим на ръка.




Готовото тесто намазваме с малко олио и покриваме с фолио или капак, оставяме да втаса на топло (в загрята и ИЗКЛЮЧЕНА фурна) за около 40-45 минутки


Изваждаме на плот и леко доомесаме. Разделяме на приблизително еднакви части.


Всяка една част, разделяме отново на 3, правим фитилчета и сплитаме козуначето (извинявам се за лошите снимки, но с една ръка толкова мога :D - надявам се, да се разбира начина на сплитане :) ) Като ги сплетете си ги дооформете с ръце.








Белтъка, който отделихме в началото, сега разбиваме с малко олио и намазваме наредените в тавата козуначета, поръсваме със захар.


Включваме фурната на 50градуса, слагаме да печем, като е добре да сложим и някакво съдче с вода, за да не стане прекалено твърда кората на козунаците. След 10 минутки включваме на 180гр. и печем още към 45 мин.


Като ни хареса загара, пробваме за всеки случай с клечка за зъби..но трябва да са готови :)


Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар