Търсене в този блог

вторник, 26 април 2016 г.

ВЕЛИКДЕНСКИ КУРАБИЙКИ


Необходими продукти: 3 яйца, около 700гр брашно, сока и кората на половин лимон, 2 ванилийки, 50мл кафе, 200мл кисело мляко, 150мл олио и масло смес, 10гр амонячна сода, 1 ч.л сода бикарбонат, захар на вкус (1 чаша, да речем )

Както всяко месене, започваме с яйцата и захарта, като на едно от яйцата отделяме белтъка, а жълтъка слагаме в сместа. Разбиваме и добавяме мазнината. След мазнината добавяме киселото мляко и содите. Разбиваме и добавяме ароматите, сока на лимона, настърганата му кора, ванилийките и кафето (може и без кафе, аз го добавих за малко разнообразен вкус)







След като сме разбили добре всички течни съставки, започваме да си добавяме от брашното, което е добре да пресеем предварително. Добавяме по малко, докато стане невъзможно да се бърка. Вадим на плот и доомесваме с ръце.









Добавяме по малко брашно, докато тестото ни стане меко..и при допир, не остава по ръцете.


Оставяме тестото, както се казва..да си почине за 15-20 минутки. След като си е починало, започваме да си правим курабийките. Щипваме от тестото известно количество не много голямо. Правим на топче и сплескваме. С върха на ножче, правим 4 разреза, и с върховете на ножичка, клъцваме по 2 пъти всяко "листенце" в средата.




Извинявам се, че следващата процедура не успях да я снимам. А тя е, че като си направим "цветенцата" ги слагаме в тава и ги мажим с отделения в началото белтък, който сме разбили с малко олио..и ръсим щипка захар. Печем в предварително загрята на 180гр фурна на вентилатор за около 20 минутки. Ако няма вентилатор, то печем на малко по-силна фурна. Като ги извадим, оставяме маалко да изтинат и е добре да ги приберем в торбичка, за да си останат мекички.


Курабийките стават, както се казва..рохки и мекички.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар