Търсене в този блог

вторник, 19 април 2016 г.

 БОРОВ ЕЛИКСИР



От какво се нуждаем.... 2 препълнени шепи борови връхчета
 4 литра вода
 2кг. кафява захар (може и бяла, но нали идеята е, в еликсира да има възможно по-малко вредни компоненти)
 2с.л лимонена киселина

В съда, в който ще правим еликсира, слагаме малко вода, да покрие връхчетата и ги кипваме за много кратко, след което изхвърляме водата.
Съветвам ви, да ползвате по стара тенджерка, защото оставя следи от смола, която от нова тенджера се почиства доста трудно!
 След като сме хвърлили първата вода, която всъщност служи за един вид изчистване на връхчетата от събран прах и разни мръсотийки от въздуха...та, след като я хвърлим, си наливаме 4те литра и започваме да варим
Тук е момента да отбележа, че трябва да имате много търпение, защото цялата процедура трае няколко часа и иска доста варене!
 Така, само вода и връхчета варим, докато водата изври наполовина. На горната снимка, може да забележите, къде е била водата в началото (но тук все още не е извряла наполовина). А това, което виждате, като следа след изврялата вода, е смолата за която ви говорех, че се почиства малко трудничко.
След като изври наполовина, прецеждате връхчетата и ги хвърляте, те си дадоха своя дял в процедурата. Слагате захарта и варенето продължава още дооооста дълго време, може би около 2 часа на слаб огън, защото на силен огън ще се получи ето този ефект...
"тръгва да ви търси из стаята ;) " за това, като видите, че започва да се надига, намалята силата на огъня и си разбърквате от време на време...и така да си къкри
 На тази снимка (горната), отново може да забележите, че водата пак е извряла на половина. Елексира може да се смята за готов, когато въпреки, че е на слаб огън, започва да се получава ето това....(долната снимка)

Изключваме го, и след като поистине малко, го наливаме по бурканчета.
каквито бурканчета си намерим из къщи, лично аз не съм целяла да са еднакви...а и няма смисъл :) Е, ако е за подарък, както аз мисля да подаря едно, две бурканчета...то може да си ги изберем по-хубави ;)
Затваряте с капачката и готово, няма нужда да се вари и буркана.
Чакаме зимата..и се надяваме, да ги ползваме само за гарниране на палачинки ;) а не за кашлица.
Бъдете здрави!

Няма коментари:

Публикуване на коментар