ДЕБЕЛКИ
Някои ги наричат колачета, други, търкалаци, трети...по друг начин. Ние у дома, си ги наричаме дебелки :)
Необходими продукти:
- 300мл. топла вода
- 100мл. прясно мляко
- 1 лъжичка захар
- 2 яйца
- 1с.л. сол
- 1 кубче мая
- около 1 кг. брашно
- сирене
- мазнина (олио и масло)
Начин на приготвяне:
В една купичка наливаме леко затопленото прясно мляко, добавяме лъжичката захар (чаена) кубчето мая и 1 с.л брашно...разбъркваме леко, докато маята се разтвори и оставяме да се активира...като започнат да излизат едни шуплички, значи маята е готова за месене. През това време, пресяваме в съд брашното, в дълбока купа слагаме топлата вода (не гореща) солта, яйцата и вече шупналата мая. Започваме да бъркаме с чиста ръка, като прибавяме по малко от брашното...слагаме брашно и месим, докато стане меко не лепнещо тесто (може да отиде и по-малко от килограм, а може и повече, зависи, кога ще си "усетите" тестото готово) Изваждаме тестото от купата и започваме хубаво доомесване на плот (аз използвам добре почистената кухненска маса, понеже нямам плот :) ) Може да ударите топката тесто няколко пъти в плота (е, не 100, както е разпространено :D ) Връщаме в купата, покриваме с кърпа или фолио или някоя тавичка...каквото ви е удобно, да се покрие купата. Оставяме на топличко да втаса (аз загрявам леко фурната, изключвам я и слагам купата с тесто да си втаса) Когато удвои обема си (вие ще видите, не мога да кажа време, защото всеки път е различно....но да речем около 30-40мин.) Изваждаме тестото на набрашнена повърхност, малко поомесваме пак и си правим топки, приблизително с големината на малък портокал. Нареждате ги в тавичка или където ви е удобно и ги покривате, пак да си "починат" малко. Подготвяме си хубава равна повърхност за точене, набрашняваме повърхността и започваме да точим първата топка (никой не иска прецизност, просто трябва да се разстели хубаво) поливаме малко олио и ръсим сирене, навиваме разточената кора, после завиваме на охлювче и пак разточваме. Печем с много малко мазнина, като готовата половинка я намазваме с масло, по желание може да завивате готовите дебелки, но аз ги предпочитам леко хрупкави...естсествено, те са хрупкави непосредствено след изваждането им от тигана...после си омекват :) На вкус, може да се поръсят и със шарена солчица :) Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар