Търсене в този блог

петък, 9 октомври 2015 г.

МАЛЪК КЕКС С ЯБЪЛКИ И КРУШИ

(ако искаме по-голям, съответно ще увеличим продуктите)

Ако никога не сте правили кекс, то опитайте...лесно е :)
Какво ни е необходимо...
  • 3 яйца
  • половин чаена чаша прясно мляко
  • половин чаена чаша олио
  • 1 чаена чаша захар (на вкус, може и по-малко)
  • 2 и половина чаши брашно
  • 1 яълка
  • 1 круша
  • 1 ванилиия
  • кората на половин лимон
  • есенция ром, канела 
  • 1 бакпулвер

Първо си нарязваме плодовете, слагаме 2 с.л захар, малко канела и есенция ром...оставяме да си поемат ароматите, като периодично разбъркваме.
В подходяща купа, слагаме яйцата и чашата захар и разбъркваме с миксер (налагало ми се е да бъркам и с тел, но става по-бавно...и ръката омалява ;) ) разбиваме до полупяна.
Добавяме олиото и млякото...разбиваме малко и слагаме брашното (хубаво е да се пресява, но не е фатално ако не се пресее, просто аз съм свикнала да си го пресявам :) ) Разбиваме до пълното му усвояване в сместа. Добавяме бакпулвера, ванилията и настърганата кора от лимон (може и без лимон, просто е по-вкусно...но пък някой може да не обича лимонов вкус :) ) и пак разбиваме 

Включваме фурната на 180градуса да загрее. През това време си избираме подходящ съд за печене на кекса, намазняваме "от главата до петите" и обилно обрашняваме, за да не залепне, като извадим готовия кекс.

Наливаме малко от сместа, на дъното на съда..слагаме от плодовете с виличка, като ги отцеждаме от получилата се течност (защото после, при печене, около плодовете не се изпича, остава сурово ако не ги отцедим, казвам го от опит ;) )

Слагаме още малко от кексовата смес..пак плодове и пак смес.

Фурната вече се е загряла, слагаме на долната решетка за около 40-45 минутки
Изваждаме, оставяме да поизстине и обръщаме в подходящ съд. Ръсим с пудра захар...за разкош ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар