Търсене в този блог

сряда, 7 октомври 2015 г.

ПИЛЕ С КАРТОФКИ

НА ФУРНА



Това е един от най-лесните варианти, за приготвяне на "пиле с картофки" (не, че другите са по-трудни, просто си имам няколко варианта за тази гозба, може да бъде в гювеч, може да бъде с различни зеленчуци, и така нататък...) 

За този вариант, са ни необходими:
  • 1 пиле (или части от пиле, бутчета, крилца, филе...)
  • около 1кг картофи 
  • 2 глави лук
  • подправки (сол, чубрица, магданоз)
  • мазнина (олио или зехтин)

Начин на приготвяне:
Нарязваме си пилето на порции (бутчета и крилца си ги слагаме цели, ако бутчето не е само долно, то също може да се раздели на 2 порции) В сравнително дълбока тенджера, нарязваме двете глави лук, слагаме мазнина (3-4 с.л) и наливаме един пръст вода. Слагаме късовете месо и леко задушаваме, като периодично разбъркваме да не залепнат.
След около 10-15 минутки (когато месцето си е поело аромата от лука) доливаме тенджерата с вода и оставяме да се свари месото.
В процеса на варене, кръвта от пилето се превръща в пяна, която излиза на повърхноста и е добре да я отсраним с една лъжица.
Варим до полуготовност, тоест, месото не трябва да "пада от кокъла" да речем около 30 минутки на бавен огън. През това време си нарязваме картофите..избираме подходяща тава и ги слагаме, добавяме чубрицата, солта и нарязан на ситно магданоз. Когато извадим месото от тенджерата, го добавяме при картофите, наливаме от бульона, в който е вряло и ги поразбъркваме малко.
Печем в долната част на фурната на 200гр около 40-50 минутки (наблюдаваме си, все пак не е добре и картофите да се кашнат :) )
По желание, може да се поръси с нарязан магданоз (разбира се, не е задължителен, имам приятели, които не обичат магданоз...и със сигурност не са изключение ;) ) Сервираме и хапваме :) Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар