ПЕРСИЙКИ
Всъщност, нямам никаква представа, как се казват тези сладки. Кръстих ги "персийки" защото рецептата, от която ги видях, изглеждаше така...
350 گرم آرد
- 80 گرم کره نرم
- 2عدد زرده تخم مرغ
- 140 گرم شیر گرم
- 3 قاشق غذاخوری شکر
- 1 بسته شکر وانیلی
- 10 گرم مخمر
- شیر کمی
- پودر قند
آماده سازی:
شیرو 1 قاشق چایخوری قند. پور مخمر، در یک کاسه بریزید وهم بزنید، با یک پارچه رویش راپوشانده به مدت 10 دقیقه بماند. در یک کاسه جداگانه، آرد، شکر و نمک را مخلوط کنید و شیر ومخمر+ شکر و تخم مرغ را افزوده با دست مخلوط کنید ی شود کره به قطعات کوچک خرد کرده به مواد بالا اضافه کنید.
روی خمیر را پوشانده تا دوبرابر شود.
خمیر را به دو بخش تقسیم کرده. وبا وردنه نا
Опитах се да си я преведа, чрез Гугъл-преводач, и там разбрах, че езика е персийски...та, затова ги кръстих "персийки" :)
Какво ни е необходимо...
- 350гр. брашно ( 3 и половина чаени чаши от 200мл)
- 80гр. меко масло (малко повече от половината на пакет от 125гр)
- 2 жълтъка
- 3 с.л. захар (аз обаче, си сложих поооовечко захар, какво е това 3 лъжици... ;) - принципно, захар винаги се слага на вкус, определено в нашия дом..3 лъжици на нещо сладичко..НЕ се слагат :D )
- 1 ванилова захар (или просто ванилийка)
- 10гр мая (1 пакетче, понеже има пакетчета и по 7 гр. а моето беше точно такова...сложих 7)
- 140мл. топло прясно мляко
- пудра захар
Приготвяме по следния начин...
Първо трябва да сложим маята да се активира. Избираме си една малка купичка, слагаме малка част от млякото, маята и 1 лъжичка захар, малко поразбъркваме да се разтвори маята и оставяме да шупне. През това време си отделяме жълтъците, а белтъците си ги оставяме в хладилника, за нещо друго, защото сега не ни трябват :) В купа, слагаме жълтъците със захарта, разбиваме ги и добавяме млякото
Отново разбиваме добре, идва ред да добавим леко разтопеното масло, вече шупналата мая, ванилийката..поразбъркваме пак и започваме да слагаме брашното
Слагаме по малко брашно и бъркаме, до колокото е възможно да бъркаме с прибор...после започваме вече с ръка :)
Продължаваме с месенето, като вече го вадим от купата и продължаваме на плот (някаква равна повърхност, аз например ползвах една табла :) )
Връщаме в купата и слагаме някъде на топличко (в моя случай, леко загрята и изключена фурна) да втаса за около 30-40 минутки
Изваждаме тестото, премесваме леко и правим няколко топки, за да ни е по-лесно после разточването
Не е нужно, да бъде съвършено разточено :) достатъчно, за да можем да си изрежем кръгчета..разточва се на не много дебело, да речем около 2-3мм. Режим на малки кръгове, понеже все още нямам рингове, използвах капачка от малък дезодорант..самата капачка има малка дупчица и не позволява да се получи вакум и тестото да влезе в капачката, вместо да си остане на плота, където всъщност ни трябва ;)
Вземаме по 3 кръгчета..и ги завиваме на руло, като мнооого леко ги намачкваме по средата
Полученото руло, разрязваме на две по средата, за да получим две розички
Нареждаме малките розички в хартия за мъфини (продават се почти навсякъде)..след това, отиват в тавичка за мъфини. Ако няма такава тавичка, може пак да се направят, но има опасност да се "разлеят" и да загубят форма
Слагаме в загрята на 180 градуса фурна, на долната скара, за около 25 минутки (ще си ги наблюдавате).
Тук може да забележите горе в ляво, един малко по-голям "персиец" той е такъв, защото бях започнала да правя по-големи кръгове. Но прецених, че малките ще бъдат по-добре. Ако решите, може да си направите и големи :) - След като сме ги опекли, вадим да изстинат... изваждаме от хартийката, нареждаме в подходящ съд и ръсим с пудра захар. Ами, това е :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар